Ÿnsect - Největší hmyzí farma na světě

Společnost Ÿnsect, založená v roce 2011 v Paříži, si nedávno vysloužila místo na předních stránkách světových finančních magazínů a novin. Dosud nejvyšší investice ve výši 425 milionů dolarů (přibližně 9,5 miliardy korun), přislíbená této společnosti na rozvoj a vývoj, potvrdila nebývalý zájem o hmyzí potraviny a využití hmyzího proteinu v krmivářském průmyslu. [1]

Co že stojí za úspěchem této francouzské firmy? A co pro trh s hmyzím proteinem tato zpráva znamená? Pojďme se v krátkosti podívat na stručnou historii této společnosti a její vizi udržitelnější budoucnosti.

 

Grig-jedly-hmyz-edible-insect-min

 

Vize udržitelnější budoucnosti

Francouzská společnost Ÿnsect byla založena vědci a ekologickými aktivisty s vizí přeměny hmyzu na prvotřídní, vysoce hodnotný zdroj živin pro domácí zvířata, ryby, rostliny a lidi. Původní zakladatelé Antoine Hubert, Jean-Gabriel Levon, Fabrice Berro a Alexis Angot se již před vznikem společnosti více než 10 let pohybovali v oblastech výzkumu environmentálních rizik, biomasy a nakládání s biomateriály. Se svým nápadem využít larvy moučných červů, oslovili v roce 2012 inkubátor Agoranov, s jehož pomocí se jim již během jednoho roku povedlo, ve spolupráci s renomovanými výzkumnými centry, spustit výrobu v laboratorním měřítku.

V únoru 2014 společnost získala 1,8 milionu eur od společností Emertec Gestion a Demeter Partners a ještě v témže roce vyhrála ocenění za globální inovaci a cenu Cleantech ve Francii. Již o dva roky později byl Ÿnsect díky intenzivnímu vývoji schopen přijít na trh s prvními krmivy pro domácí a hospodářská zvířata. Otevřela též svou první větší farmu Ÿnsite ve francouzském Dole a dokončila nové kolo financování s fondem BpiFrance (Ecotechnologies) a společností Quadia (Future Positive Capital Fund).

 

 

Hmyzí gigant na obzoru

Během následujících šesti let společnost dosáhla vstupu do indexu Next40 vytvořeném francouzskou vládou a jako vůbec první společnost na světě získala od agentury ANSES povolení k uvedení přírodního hnojiva na bázi hmyzu (Ynfrass) na trh. V roce 2021 společnost oznámila rozhodnutí diverzivikovat svou činnost použitím moučných červů i v potravinách. Pozornost si získala mimo jiné i výstupem herce a zároveň jednoho z hlavních investorů společnosti, Roberta Downeyho Jr. v pořadu Stephena Colberta v Late Show US. 

Svůj nevídaný růst společnost ukázala mimo jiné i akvizicí technologické společnosti Protifarm, díky které získala přístup k 37 patentům vázaným k automatizovaným technologiím chovu hmyzu a nové farmě v Nizozemsku. Společnost v současné době exportuje své výrobky na desítku evropských trhů a je v úzkém kontaktu se zákonodárci na úrovni EU. Díky svému silnému postavení tak napomáhá rychlosti prováděných legislativních změn spojených s jedlým hmyzem a pomáhá tak posouvat svět směrem k udržitelnější budoucnosti.

 

[1] http://www.ynsect.com/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz