Proč jedlý hmyz?

Hmyz se v moderním světě začíná využívat k lidské konzumaci stále více a bylo jen otázkou času, kdy se tento trend dostane i k nám. Přestože je jídlo z hmyzu pro většinu Evropanů ještě stále docela tabu, není pro to vůbec důvod. V jezení hmyzu je totiž skrytá celá řádka benefitů, a to jak výživových, tak i ekologických či chuťových.

 

1) VÝŽIVNÁ ALTERNATIVA PLNÁ BÍLKOVIN

Hmyz je plnohodnotným zdrojem bílkovin – obsahuje jich až 70 % – i pestré škály mikroživin. Pyšní se například všemi 10 esenciálními aminokyselinami, vitamíny (např. skupiny B), prebiotiky a řadou dalších látek klíčových pro správné fungování našeho těla. Tím se nemůže chlubit jen tak nějaká potravina!

Infografika 1


2) EFEKTIVNĚJŠÍ PRODUKCE

Abychom získali stejné množství bílkovin, potřebujeme pro hmyz pouze zlomek vody a krmiva ve srovnání s kravami, prasaty a dalšími tradičními hospodářskými zvířaty. Navíc je můžeme chovat prakticky v jakémkoliv prostředí.

Infografika 2

3) ŠETŘÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Chov tradičních hospodářských zvířat zvládne vyprodukovat více emisí, než všechna auta na světě. Oproti tomu, je chov hmyzu mnohem ekologičtější a efektivnější způsob, jak získat kvalitní a výživné jídlo plné bílkovin. Obzvláště v dnešní době, kdy se každé environmentální zlepšení počítá…

Infografika 3


4) PROSTOROVĚ NENÁROČNÝ CHOV

Je to celkem k nevíře, ale až 70 % všech zemědělských ploch světa zabírá chov hospodářských zvířat. To se s hmyzem, díky jeho velikosti i způsobu chovu, stát nemůže. Hmyz je jednoduše mnohonásobně úspornější alternativou. Využijme zbylý prostor nějak efektivněji!

Infografika 4

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz