ZAJÍMAVOSTI Z HMYZÍHO KRÁLOVSTVÍ

Termiti a klimatizace

Termiti, známí také jako všekazi, jsou hmyzem rozšířeným v tropických a subtropických oblastech. Jedná se o sociální hmyz žijící v koloniích. Jednotlivé kolonie vytváří hnízda a to jak v odumřelých stromech, tak i pod zemí a nad zemí. Nadzemní hnízda dosahují 4 – 5 metrů výšky a dalších několik metrů je ukryto pod zemí. Stavby jsou tvořeny trusem, hlínou a těly odumřelých jedinců, pospojovány jsou slinami. V těchto hnízdech je udržována stálá teplota a vlhkost vzduchu. Umožněno je to typickou architekturou. Hlavní komíny sahají z podzemních částí až na vrcholek hnízda, protkané jsou postranními šachtami. Je tak nasáván vlhký a chladnější vzduch z půdy a skrze hnízdo je veden vzhůru. Teplota v termitišti nikdy nepřesahuje 23°C. Na klimatizaci se podílejí i samotní termiti, kteří dle potřeby otevírají nebo utěsňují otvory z komínů.

Inspirativní vážky

Vážky se staly inspirací pro vyřešení problémů s přetížením pilotů nadzvukových letadel. Když takové letadlo vzlétlo, krev člověka byla nahrnuta ve spodní části těla a mozek měl nedostatek kyslíku. Lidská schránka na přetížení není stavěná. Vážka snese mnohonásobně větší přetížení než člověk. Rozdíl mezi vážkou a člověkem, který toto způsobuje, je ve fungování cévní soustavy. V lidském těle je krev uzavřena v cévách, v těle vážky se hemolymfa volně rozlévá a vytváří tak orgánům obal z kapaliny. A tak byla vytvořena tzv. antigravitační kombinéza. V ní jsou zabudovány trubice naplněné vodou, které vytváří obdobný obal z kapaliny jako má vážka.

Síla hmyzu

Průměrný člověk uzvedne asi 80 % své váhy. Nejvyšší hmotnost zvednutá člověkem je 266 kg, při tomto výkonu se jednalo téměř o dvojnásobek jeho váhy. A jak je tomu u hmyzu? Průměrně velký mravenec (hmotnost 0,003 g) unese předmět o hmotnosti 0,15 g, což je padesátinásobek jeho váhy. Mezi největší siláky hmyzí říše patří brouk Herkules antilský a vůbec nejsilnější je brouk jménem lejnožrout. Bylo dokázáno, že dokáže utáhnout až 1141 násobek vlastní váhy. Sílu uplatňuje při vytlačování rivalských samečků z doupěte, kde dochází k páření se samičkou.

Magické šestiúhelníky

Každý zná typické šestiúhelníky utvářející včelí plástve. Struktura šestiúhelníků umožňuje včelám skladovat med za použití co nejmenšího množství vosku. Navíc plochu rozdělují hospodárněji než jakýkoliv jiný geometrický tvar a plástev tak pojme maximální množství medu. Tato struktura je velice pevná a navíc pružná. Tento fakt se stal základem pro výrobu mnoha výrobků v nespočtu odvětví. Efektivita včelích pláství inspirovala lidstvo při stavbě budov, přepravě materiálů, skladování, při výrobě nanovláken i u materiálů sloužících k výrobě aut, letadel nebo snowboardů…

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz