Světový den vody

Kopie návrhu HP_banner_desktop

Světový den vody se slaví každý rok 22. března a je určen k oslavě vody a jejího významu pro naši planetu a život na ní. Tento den byl založen v roce 1993 na doporučení Konference OSN o životním prostředí a rozvoji.

Cílem Světového dne vody je zvýšit povědomí o důležitosti vody pro život a zvýšit informovanost o problémech souvisejících s vodou, jako jsou nedostatek vody, znečištění vody a změny klimatu.

Poptávka po kvalitních zdrojích vody patří mezi nejzávažnější globální problémy. V současnosti nemá přístup k pitné vodě více než miliarda lidí na celé planetě. Je potřeba využívat nové alternativní a udržitelné zdroje potravin a jednou z možností je začít konzumovat a chovat hmyz.

V tomto článku se dozvíte, jaký dopad má na naši planetu chov hmyzu v porovnání s ostatními druhy hospodářských zvířat.

Celkově zemědělství spotřebovává až 70 % celkového množství pitné vody. Odhaduje se, že v roce 2025 bude absolutní nedostatek vody, a to jak hlediska nárůstu populace, tak z hlediska častého používání vody v zemědělství (až 70 % veškeré sladké vody). Každé zvýšení živočišné výroby bude navíc vyžadovat další plochy zemědělské půdy a pravděpodobně způsobí odlesňování.

Při chovu hmyzu nejsou vysoké požadavky na vodu, jako je tomu u ostatních druhů hospodářských zvířat. Chov hmyzu vyžaduje pouze minimální nároky na vodu, kdežto v porovnání se skotem, který potřebuje 22 000 litrů vody, pro vyprodukování stejného množství bílkovin, je to neuvěřitelný rozdíl.

Voda_2

Na chov 1 kg cvrčků se spotřebuje pouze 1 l vody! Abyste měli představu, o jaké množství se jedná, ukážeme si pár příkladů pro porovnání.
Na 1 kg drůbeže je spotřeba 2300 l vody, na 1 kg vepřového 3500 l vody a na 1 kg hovězího neuvěřitelných 22 000 l vody! Výroba hmyzu je obecně velice ekologická a udržitelná. Pokud bychom chtěli získat stejné množství bílkovinhmyzu a z hovězího masa, pro výrobu hovězího masa bychom spotřebovali o mnoho více vody, což je cca tolik, kolik člověk spotřebuje za 100 minut sprchování!

Chov a konzumace a chov hmyz má určitě pro budoucnost naší planety velký smysl. Tak se nebojte a začněte s našimi produkty Grig.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz