Den Země

denzeme_clanek-2

Dne 22.dubna je Den Země. Tento den nám připomíná, jak je naše planeta důležitá a jak je důležité o ni pečovat. Den Země je příležitostí k tomu, abychom si uvědomili, jaký vliv máme na naše životní prostředí. Cílem Dne Země je posílit veřejný zájem o problematiku životního prostředí a jeho ochranu, prosadit lepší zákony vztahující se k životnímu prostředí a hledat alternativní zdroje potravin. Jednou z možností, jak přispět k udržitelnosti, je začlenění jedlého hmyzu do naší stravy. V současné době, kdy se neustále zvyšuje poptávka po proteinu, může být konzumace hmyzu nejlepším udržitelným řešením.

 

Hmyz byl tradičním zdrojem potravy pro mnoho kultur po celém světě, ale v posledních desetiletích byl tento způsob výživy nahrazován průmyslově vyráběnými potravinami. S rostoucí populací a klimatickými změnami je nutné hledat alternativní zdroje potravin a jednou z možností je zapojení hmyzu do naší stravy. Jedlý hmyz je bohatý na
bílkoviny, minerální látky a vitamíny.

 

Chov hmyzu má minimální dopady na životní prostředí v porovnání s ostatními chovy hospodářských zvířat. Hmyz nemá vysoké nároky na prostor, půdu, vodu a produkce skleníkových plynů je výrazně nižší, než je tomu u tradičních chovů hospodářských zvířat. Využívání jedlého hmyzu může mít pozitivní dopad na životní prostředí a může být důležitým zdrojem potravy pro budoucí generace.

 

Emise-1175x800

 

V den Země bychom měli přemýšlet o tom, jak můžeme zlepšit naše vztahy s přírodou a jak můžeme udržet naši planetu udržitelnou pro budoucí generace. Jedlý hmyz může být jedním z kroků k udržitelnější budoucnosti.

 

Každý z nás může přispět k ochraně naší planety. I malé změny pomáhají zlepšit kvalitu životního prostředí. Už jen tím, že se snažíme minimalizovat a recyklovat množství odpadu, který produkujeme, také využíváme obnovitelné zdroje energie, používáme ekologické produkty a omezujeme nákup průmyslově zpracovaných potravin. Den Země není jen o změnách, které můžeme provést v našem každodenním životě. Můžeme také podpořit změny na globální úrovni. Můžeme dávat přednost firmám, které se snaží minimalizovat svůj dopad na planetu a podporují životní prostředí a udržitelnost.

 

Když budeme nakupovat udržitelné produkty, používat veřejnou dopravu a podporovat obnovitelné zdroje energie, můžeme docílit snížení emisí skleníkových plynů. Všichni jsme součástí jedné planety a máme společnou odpovědnost chránit ji. Den Země by nás měl inspirovat ke konání a ukázat nám, že společnými silami můžeme dosáhnout pozitivních změn.

 

Mějme na paměti, že nejde pouze o tento den, ale především o budoucnost našich dětí a vnoučat. Pokusme se najít způsoby, jak můžeme minimalizovat svůj dopad a podpořit udržitelné způsoby života.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz