Kdo je „nejzdravější“ aneb srovnání druhů jedlého hmyzu

O hmyzu jako takovém se všeobecně ví, že je zdraví prospěšný a že je to skvělá alternativa a do budoucna nejspíš také náhrada masa. Když už se je ale rozhodnete jíst, chcete vědět co jíte a co jednotlivý hmyz také obsahuje. Máte jíst cvrčky, larvy potemníka nebo snad kobylky?

 

Essento_grafika pod produkt web1-min

 

Červíci

V tomto případě se nebudeme bavit o větších broucích, ale pouze o larvách, které jsou na rozdíl od brouků měkké a velmi chutné. Larvy dorůstají nejčastěji velikosti od 1,5 až do 4,5 cm. Chov těchto larev probíhá za zvýšených teplot a jejich strava se skládá především z ovesných vloček, mrkve, jablka, sušeného pečiva a krmiva pro rybičky.

Pokud bychom se měli dostat k nutričním hodnotám, tak tyto larvy jsou bohaté na větší množství tuku a díky tomu nejsou vhodné jen pro člověka, ale i jako velmi výživný přídavek do stravy dobytka a všeobecně zvířat.

Z ohledu kalorií na tom nejsou na první pohled o moc lépe než běžná tabulka čokolády. Tabulka čokolády stejně jako 100 g červíků obsahuje přibližně 550 kalorií. Složením je už však srovnat opravdu nemůžeme. Červíci vynikají svým vysokým obsahem bílkovin, který dosahuje až 53 g na 100 g (to znamená celých 53 % z celého červíka jsou jen bílkoviny!). Dalšími přednostmi je již výše zmíněný tuk, který je v červících obsažen z 30 % (30 g na 100 g), dále vláknina, které v červících najdeme 7,8 g na 100 g a minimum sacharidů (pouze 7 g/100g).

 

Cvrčci

Cvrčka jste nejspíše vždy zahlédli pouze na louce. Dnešním dnem se to však může změnit a příště ho můžete najít klidně i na talíři! Cvrčci běžně dorůstají do velikosti pouhých 2-3 cm, a tak je jejich konzumace opravdu jednoduchá i pro osoby, které se hmyzu bojí a nechtějí ho zbytečně rozkousávat. U cvrčků je to přeci jenom o malinko jednodušší, protože se mohou konzumovat po celou dobu jejich vývojového stádia.

Nejčastěji se lidé při konzumaci cvrčků bojí křídel a končetin, které mohou v hlavě vyvolat nepříjemné pocity, zvláště v lidech, kteří hmyz nikdy neochutnali. Můžeme vás však uklidnit, že cvrčci jsou opravdu měkcí a že při konzumaci nedochází k větším problémům, naopak. 

Z nutričního hlediska jsou cvrčci velmi výživní. Tito drobečci jsou bohatí na mikroživiny jako železo, vápník, omega kyseliny a spoustu vitamínů.

Skrz kalorie je můžeme nazvat dietními bratry červíků. Jejich kalorická hodnota dosahuje pouze 430 kalorií. Co jim ale chybí v kaloriích mají navíc v bílkovinách. Oproti červíkům obsahují 65 g bílkovin na 100 g (65 % je už pořádná dávka a může se rovnat i kdejakému proteinovému prášku!). Obsahují sice o něco méně vlákniny (pouze 4,1 g na 100 g), ale jako takové jsou dietnější, protože tuk v nich najdete pouze ve 20 % množství.  

 

Entoway_grafika pod produkt web1-min

 

Kobylky

Kobylky v této době již tak často v přírodě nezastihnete. Tento hmyz dorůstající pouhých 3,5 cm se živí převážně potravinami rostlinného původu. Opět, i přesto, že tento druh vlastní pár křídel a může se zdát složitý na konzumaci, je velmi jemný na konzumaci.

Nejčastěji však mají lidé problém s tím, že tento druh hmyzu už má oči, a ne každý se dokáže zvířeti dívat při jídle do očí. Je pravda, že tento hmyz už chce opravdu více odvahy a pro začátečníka bude asi složitější začínat právě s kobylkami. Jakmile však překonáte počáteční strach, kobylky vás odmění příjemnou oříškovou chutí a už nejspíše nebudete chtít ochutnávat žádný další druh hmyzu. Můžete je jíst samozřejmě samotné, ale pokud je ochutnáte osolené, jsou ještě lepší.

Z hlediska nutričních hodnot se dostáváme k vítězi z hlediska kalorií. Tyto dobrůtky mají na 100 g pouze 373 kalorií a pouze 0,5 g sacharidů. Tuků sice obsahují skoro stejně jako červíci (29 g/100 g) a na bílkoviny jsou také trošku chudší než menší cvrčci (54 g/100 g), ale přesto za nás stojí za vyzkoušení. Už jen z toho důvodu se „hecnout“ s kamarády a dokázat si, že to zvládnete.

 

Ať už vás zaujali červíci, cvrčci nebo kobylky, v každém případě nešlápnete vedle. Pro největší obsah bílkovin určitě sáhněte po sušených cvrčcích, které se opět jako vše dají sehnat nejenom v podobě takové, jaké je stvořila příroda, ale i v ochucené podobě společně se solí, česnekem či jiným kořením. Pevně věříme, že ať už s jedlým hmyzem teprve začínáte či už nějaké zkušenosti máte, tak vám náš článek pomohl a ulehčil vám váš výběr.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz