Zdravotní benefity jedlého hmyzu

S nabídkou jedlého hmyzu se v posledních letech přímo roztrhl pytel. Z e-shopů, internetových stránek a sociálních sítí všeho druhu se na nás sype spousta příspěvků o tom, že bychom ho měli začít jíst. Co je na něm ale tak výjimečného, co našemu tělu přináší za výhody a kdo by se měl konzumaci jedlého hmyzu nejspíše vyvarovat? To se dozvíte v našem dnešním článku!

 

Jaké druhy hmyzu můžete konzumovat?

K výběru hmyzu a jeho následné konzumaci člověkem (odborně řečeno k entomofagii) máte dnes ve světě vcelku velkou nabídku. Můžete vybírat i z druhů hmyzu jako jsou například švábi, všemožné larvy, brouci nebo dokonce i tarantule

V našich českých vodách bohužel ještě tolik druhů povolených nemáme. Mezi povelené jsou v České republice zařazeny pouze tyto druhy: potemník brazilský, moučný, cvrček banánový, cvrček stěhovavý, saranče stěhovavé a kobylka. Jakožto zkrácený náš seznam povolených druhů může být, i přesto se z hmyzu dá vytvořit spoustu a na ochutnávání je toho taktéž spoustu. Věděli jste například toto?

 

SmallGiants_grafika pod produkt web2-min

 

Potemník

Pokud jste se lekli, že budete muset sníst celého brouka, tak si můžete oddychnout. V tomto případě se jedná pouze o jedlou larvu tohoto brouka. Velikost larev se pohybuje od 1,5 až do 4,5 cm.

Tyto larvy jsou bohaté především na vyšší množství tuku. Díky tomuto se využívají chovateli také jako krmné larvy pro zvířata.

 

Cvrčci

Tyto malinké dobrůtky dorůstají 2-3 cm a i přesto, že mají křídla, mohou se konzumovat po celou dobu jejich vývojového stádia. Jejich tělo, včetně končetin, jsou totiž velmi měkké a při konzumaci tedy nedochází k větším problémům.

 

Sarančata

Tento teplomilný hmyz dorůstající pouhých 3,5 cm se živí pouze potravinami rostlinného původu. Opět, i přesto, že tento druh má křídla, jsou jemní na konzumaci.

Když jsme se v rychlosti seznámili s povolenými druhy a s jejich specifikacemi a výživovými benefity, pojďme si shrnout všechny výhody a možná rizika, které nás při konzumaci obohatí/nám hrozí.

 

wicked cricket_grafika pod produkt web1-min

 

Benefity konzumace hmyzu

1. Jeho konzumace je velmi rozšířená

Ať si to přiznáme nebo ne, konzumace hmyzu je všeobecně velmi prospěšná pro naše zdraví. V této době se na planetě hmyzem živí minimálně 2 miliardy lidí, které z nich získávají ty nejdůležitější živiny potřebné nutné pro správný vývoj organismu. A 2 miliardy už opravdu nejsou zanedbatelné číslo.

 

2. Je plný bílkovin!

Hmyz nejenom, že obsahuje velké množství bílkovin, ale tyto bílkoviny jsou nejčastěji označovány i za tzv. „čisté“ na rozdíl od obyčejných zdrojů bílkovin jakými je třeba průmyslově zpracované maso. Hmyz je nejčastěji chován a zpracováván bez chemikálií a antibiotik, a tak je pro naše tělo jeden z nejvhodnějších a nejlépe přijímaných zdrojů bílkovin.

 

3. Obsahuje vysoký počet zdraví prospěšných látek

Hmyz je pro naše tělo také nezanedbatelným zdrojem minerálních látek, vitamínů, vlákniny, ale i zdravých tuků, které mají na naše tělo podobné účinky jako tuky z ryb.

 

4. Má překvapivě dobrou chuť

Každý, kdo řekl, že hmyz do úst nikdy nestrčí, se nejspíše zarazil již u jeho vzhledu. Co ale nezískali na kráse získali na chuti. Chuť hmyzu lidé nejčastěji přirovnávají k chuti oříšků, nebo dokonce i kuřecího masa. Jestliže tedy překonáte jeho vzhled a hmyz vložíte přinejmenším do úst, výsledná chuť už by pro vás opravdu neměla být problém.

 

Grig_grafika pod produkt web4-min

 

5. Hmyzem v boji proti obezitě

Hmyz je velice nízkokalorický a podle druhu obsahuje 20-75 % bílkovin. Například kobylky obsahují na 100 g od 14 do 28 g bílkovin. A to už opravdu není zanedbatelná hodnota. Díky těmto vlastnostem je tak hmyz vhodný do diety a může nám pomoci s našimi tělesnými mírami.

 

6. Hmyz je zdravotně nezávadný

Všechny druhy, které v České republice specializované e-shopy prodávají, a produkty, které z hmyzu vyrábějí, pocházejí z farem, které jsou přísně kontrolovány zemí, kde se hmyz chová. Díky tomu je zajištěna kvalita a také zdravotní nezávadnost pro nás konzumenty.

 

Možná zdravotní rizika konzumace hmyzu

1. Ne každý druh hmyzu je jedlý

Pokud si odchytíte potemníka, saranče nebo dokonce cvrčka na zahradě, připravíte si ho a budete chtít konzumovat, nikdo vám u něj nezaručí zdravotní nezávadnost. Nejenom že můžete zkonzumovat omylem jiný druh hmyzu, ale jeho příprava nemusí proběhnout tak, jak by měla a vám může být přinejmenším špatně. Pokud chcete hmyz vyzkoušet, nejlépe si vždy udělejte radost a zabruste na některý specializovaný e-shop. Kde najdete nespočet produktů a pokud je to e-shop s opravdu kvalitními zákaznickými službami, mohou vám při výběru i poradit.

 

2. Pozor na alergeny!

Některé druhy mohou obsahovat nebezpečné alergeny, které jsou zvláště nebezpečné pro osoby s alergií na ryby či jiné mořské plody.

 

Jak může být na první pohled vidět, hmyz přináší pro tělo člověka mnohem více benefitů než rizik a byla by ho tak opravdová škoda vyřazovat z jídelníčku jen kvůli jeho vzhledu. Vyvarujte se všech rizik, zakupte si produkty z hmyzu z ověřeného e-shopu a můžete se vrhnout do testování. Protože kdy, když ne teď?

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz