Jedlý hmyz je nebezpečný alergen!

Jedlý hmyz je stále více populární zdroj potravy po celém světě. Ačkoli mnoho lidí má obavy z konzumace hmyzu kvůli různým mýtům, většina druhů hmyzu je pro člověka bezpečná a může poskytovat mnoho důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vitamíny a minerály. Nicméně, stejně jako u jakéhokoli jiného potravinového zdroje, je důležité mít na paměti potenciální rizika a vedlejší účinky.

Stejně jako je tomu u většiny potravin, i na hmyz můžete mít samozřejmě alergii.

Existuje celkem 14 alergenů, mezi něž patří právě i korýši a mořské plody, se kterými hmyz úzce souvisí.

Právě jednou z největších obav týkající se konzumace jedlého hmyzu, je spojení s alergickými reakcemi. Existují však tři mýty a dezinformace kolem alergií na hmyz, které si zaslouží objasnění.

 

cervici1

 

1) Každý má alergii na jedlý hmyz

Mýtus, že všichni jsou alergičtí na hmyz, je nepravdivé tvrzení. Někteří lidé, kteří jsou citlivější na korýše, měkkýše a mořské plody, však mohou být citliví na hmyz a konzumaci by se měli vyvarovat.

Stejně jako je tomu u jiných potravinových alergií, reakce na hmyz mohou být mírné až vážné a závisí na individuální citlivosti každé osoby na specifický typ hmyzu a množství konzumovaného proteinu. 

Pokud ale nejste alergičtí na hmyz a rádi ho konzumujete jako součást vyvážené stravy, nemusíte mít obavy z alergických reakcí. Konzumace hmyzu může být pro mnoho lidí bezpečná, a dokonce i výživná, protože hmyz obsahuje vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálů.

 

2) Konzumace hmyzu je nebezpečná pro lidi s alergiemi na roztoče

Tento mýtus je také nepravdivý. Ačkoli jsou roztoči blízcí příbuzní hmyzu a mohou způsobit alergické reakce u některých lidí, alergie na roztoče neznamená nutně, že osoba bude mít alergickou reakci na konzumaci hmyzu.

Alergie na roztoče se obvykle týká alergie na protein, který se vyskytuje v trusu roztočů, zatímco hmyz má jiné proteiny, které by neměly být problémem. To samozřejmě neznamená, že lidé s alergiemi by měli ignorovat potenciální alergické reakce na potraviny a měli by být opatrní, pokud chtějí zkoušet nové druhy jídla, včetně jedlého hmyzu.

 

3) Konzumace hmyzu je pro alergiky nebezpečná

I když existují alergické reakce na některé druhy hmyzu, většina lidí s alergiemi na potraviny nebo pyly by měla být schopna bezpečně konzumovat hmyz. Pokud si nejste jisti, zda máte alergii na hmyz, můžete nejprve zkusit konzumovat malé množství a pozorovat svou reakci. Pokud se cítíte v pohodě, můžete postupně zvyšovat množství.

cvrcci1

Závěr:

Alergie na jedlý hmyz se v mnoha ohledech podobá alergii na jiné potraviny, jako jsou například arašídy nebo jiné potraviny. Alergická reakce může být vyvolána konzumací malého množství alergenu a může zahrnovat různé příznaky, jako jsou svědění, otok, vyrážky, bolest břicha nebo nevolnost. V každém případě je vždy důležité mít na paměti, že pokud si nejste jisti, zda jste alergičtí na hmyz, měli byste se ohledně konzumace hmyzu poradit s lékařem.

Lidé, kteří však nejsou citliví na korýše, měkkýše a mořské plody, nemusí se konzumace hmyzu obávat a mohou ho tak zařadit do své běžné stravy.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz