Červi jsou plní parazitů, roztočů a přenáší nemoci!

Jedlý hmyz se stává stále populárnějším zdrojem bílkovin a mnoho lidí se rozhoduje zahrnout ho do své stravy. Jednou z dezinformací je, že hmyz obsahuje parazity a roztoče a přenáší různé nemoci na člověka. Stejně jako je tomu i u jiných potravin, i při konzumaci jedlého hmyzu platí určitá pravidla hygieny. Pokud jsou tyto zásady dodržovány, riziko přenosu parazitů a nemocí je minimální a v některých případech je dokonce nižší než u jiných potravin.

V tomto článku se zaměříme na tento mýtus a vysvětlíme, že to není pravda.

cvrcci2

Fakt č.1:

Hmyz, který se využívá jako potravina, je vždy před konzumací důležité zpracovat. Podle Evropské úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) se doporučuje tepelné zpracování hmyzu, které vede k odstranění všech nežádoucích látek. Zpracování může zahrnovat vaření, smažení nebo sušení a takový proces likviduje jakékoliv nežádoucí látky vyskytující se v jedlém hmyzu. A nejen při zpracování, ale také skladování či další manipulaci, je nutné dodržovat různá hygienická opatření v celém výrobním řetězci a předcházet tak rizikům.

Fakt č.2:

Hmyz pro lidskou spotřebu se chová na specializovaných farmách, které jsou pravidelně kontrolovány příslušnými orgány, aby se zajistilo, že jsou hmyzí farmy v souladu s hygienickými normami. 

Hmyz pro lidskou konzumaci je krmený speciálními krmivy a ovocem, která musí být certifikovaná a schválená. Krmiva i ovoce jsou pečlivě vybírána a testována, aby se zajistila bezpečnost a zdravotní nezávadnost, proto je riziko výskytu parazitů a chorob minimální.

Fakt č. 3:

Konzumace jedlého hmyzu je naprosto bezpečná a zdravá volba. Hmyz, který je určen k lidské spotřebě, je pečlivě vybíraný, krmený a zpracovaný tak, aby byl zdravotně i hygienicky nezávadný, a byl tak bezpečný pro konzumaci. Proto není důvod se obávat parazitů a roztočů v jedlém hmyzu, stejně jako přenosu nemocí.

Fakt č. 4:

Přestože má mnoho lidí strach, že hmyz obsahuje roztoče, tak se není čeho bát. Roztoči se vyskytují všude kolem nás a jsou běžnou součástí našeho životního prostředí. Roztoči se nevyhýbají ani běžné potravě, jako jsou ovoce a zelenina, a dokonce se mohou vyskytovat i v našem domově. Pokud se tedy obáváte roztočů, měli byste být opatrní při manipulaci s jakoukoliv potravinou, nejen s jedlým hmyzem.

Fakt č. 5:

Mnoho lidí má obavu z přenosu nemocí. Je třeba si uvědomit, že podobně jako u jiných potravin, také u jedlého hmyzu platí určitá pravidla hygieny. Je důležité dodržovat pravidla pro správné skladování a úpravu potravin, aby se minimalizovalo riziko přenosu nemocí.

V zemích, kde se konzumace jedlého hmyzu běžně praktikuje, se nemoci přenášející se na člověka z hmyzu vyskytují velmi zřídka. Případy nákazy jsou obvykle spojeny s nesprávnou manipulací s potravinami nebo nedodržováním základních hygienických pravidel.

chipsy2

Závěr:

Je důležité zmínit, že pokud se hmyz přesto nakazí parazity, tak většina parazitů není schopna přežít v trávicím traktu člověka. Trávicí systém člověka je schopen zničit většinu cizorodých organismů, které zahrnují i parazity. V případě, kdyby se parazité dostali do trávicího traktu člověka, nebude to mít žádné závažné následky. 

Vzhledem k tomu, že jedlý hmyz se stává stále více oblíbenou alternativou k tradičním zdrojům potravy, je důležité zdůraznit, že jedlý hmyz není větší riziko pro zdraví než jiné potraviny. Pokud se dodržují základní hygienické principy, je jedlý hmyz zdravou a chutnou alternativou k tradičním zdrojům potravy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz