Červi jsou nechutní, plní toxinů, živí se mršinami!

...Nebojte, není tomu tak a v tomto článku se zaměříme na vyvrácení některých z nejrozšířenějších mýtů ohledně jedlého hmyzu.

 

Jedlý hmyz se stává stále populárnější potravinou po celém světě a mnoho lidí se ho snaží začleňovat do svého jídelníčku. Hmyz určený pro lidskou konzumaci je chován v kontrolovaných podmínkách a krmí se certifikovanými krmivy. Tato krmiva jsou vyráběna s ohledem na potřeby daného druhu hmyzu a neobsahují žádné škodlivé látky, jako jsou pesticidy nebo herbicidy.

Kromě certifikovaných krmiv může být hmyz krmený i ovocem, zeleninou a jinými rostlinnými zdroji. Většina druhů hmyzu je však schopna přežít a rozmnožovat se i bez příměsi živočišných produktů, takže živiny, které potřebují, mohou získat i z rostlinné stravy.

Je tedy důležité si uvědomit, že hmyz ke konzumaci není chován na odpadu nebo mršinách, jak by někteří mohli myslet. Naopak, je krmen kvalitními krmivy, která jsou určena pro daný druh hmyzu a zajišťují mu potřebné živiny. Chov hmyzu ke konzumaci je neustále kontrolován a regulován, aby byla zajištěna bezpečnost a kvalita produktu pro spotřebitele.

 

wicked cricket_grafika pod produkt web1-min

 

Konzumace hmyzu jako potravy je udržitelná a zdravá alternativa k tradičnímu masu. Hmyz ke konzumaci není chován na mršinách a nejí sami sebe, jak se často mylně tvrdí. Místo toho jsou chováni v kontrolovaných podmínkách a jsou krmeni certifikovanými krmivy, aby byla zajištěna kvalita a bezpečnost produktu pro spotřebitele.

Jedlý hmyz je chován na biomase v souladu s předpisy EU, proto hlavní kontaminanty potravin a krmiv, jako jsou pesticidy, mykotoxiny, těžké kovy nebo průmyslová rezidua, se v chovaném hmyzu nehromadí. Stejně jako u jakékoli jiné potraviny živočišného původu je rozhodujícím bodem bezpečnosti jedlého hmyzu provádění přísných kontrol pro chov biomasy, a nikoli u hmyzu samotného.

 

Chtěli bychom Vám vyvrátit 3 mýty, které nejsou pravdivé a my Vám řekneme proč.

1) Jedlý hmyz je nechutný

Tento mýtus je často uváděn lidmi, kteří nikdy nezkusili jedlý hmyz.  Mnoho druhů jedlého hmyzu má příjemnou oříškovou nebo máslovou chuť a některé druhy jsou dokonce chuti nasládlé. Existuje také mnoho různých způsobů přípravy jedlého hmyzu, které mohou ovlivnit jeho chuť. Chuť jedlého hmyzu se může lišit v závislosti na druhu a způsobu přípravy. Většinou je totiž jedlý hmyz bez vůně a chutě a při zpracování absorbuje vůni a chuť z přidaných složek. 

2) Jedlý hmyz je plný toxinů

Tento mýtus je často spojován s tím, že hmyz se živí rostlinami, které jsou často ošetřovány pesticidy. Nicméně, jedlý hmyz není tak vystaven pesticidům jako rostliny, které konzumujeme. Většina druhů jedlého hmyzu se chová na speciálních farmách, kde se používají bezpečné metody produkce a krmiva jsou pečlivě vybírána tak, aby byla bezpečná pro konzumaci. Existují také zdroje jedlého hmyzu z divokého sběru, avšak tyto jsou pečlivě vybírány a často jsou testovány na bezpečnost.

3) Jedlý hmyz se živí mršinami

Tento mýtus je úplně nepravdivý a může pocházet ze špatného porozumění tomu, jak se hmyz chová v přírodě. Hmyz se živí různými materiály, včetně nektaru, listů, květů a jiných hmyzů. 

Hmyz pro lidskou konzumaci je krmený speciálními krmivy a ovocem, která musí být certifikovaná a schválená. Krmiva i ovoce jsou pečlivě vybírána a testována, aby se zajistila bezpečnost a zdravotní nezávadnost, proto je riziko výskytu parazitů a chorob minimální.

 

cvrcci3

 

Jedlý hmyz je zdravá a udržitelná potravina, která se stává stále populárnější po celém světě. Mnoho lidí si uvědomuje potenciál jedlého hmyzu jako zdroje bílkovin a živin a také jako prostředku pro snižování emisí skleníkových plynů a udržitelného zemědělství. 

Přestože existuje několik mýtů o jedlém hmyzu, je důležité si uvědomit, že mnoho z nich není pravdivých a že jedlý hmyz je bezpečná a chutná potravina. Pokud máte zájem ochutnat jedlý hmyz, můžete začít s malými dávkami a postupně se naučit novým způsobům přípravy a konzumace. Může to být příležitost k objevování nových chutí a udržitelných zdrojů potravy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz