DOPRAVA ZDARMA U OBJEDNÁVEK NAD 1200,- KČ

10 zajímavých faktů o jedlém hmyzu

Chcete vkročit do tajuplného a pestrého světa hmyzu, nebo nahlédnout jen tak pro zajímavost? Máme tu pro vás 10 zajímavých faktů o jedlém hmyzu!

  • Entomofagie je termín pro využívání hmyzu jako potraviny

V současné době již můžeme považovat entomofagii za rostoucí trend, který se pomalu prodírá do Evropy i Spojených států. 

 

  • Dvě miliardy lidí má zkušenosti s pojídání hmyzu

Pojídání hmyzu je běžné v mnoha kulturách. jedná se o 36 zemí v Africe, 29 v Asii, 23 v Americe a dokonce i o 11 evropských zemí. Mezi největšího producenta jedlého hmyzu je považováno Thajsko.

 

  • Takový šváb má okolo 65% bílkovin, zatímco hovězí maso pouze 50%

 

  • Můžeme jíst i jedovaté štíry? 

Mezi jedlý hmyz patří například kobylky, cvrčci, cikády, mravenci a housenky. Patří do této kategorie ale i štíři? Ano! V některých zemích se můžeme setkat se smaženým štírem na špejli. Chutná dobře ale i pečený, či grilovaný. Žihadlo štíra přichází o svůj jed vlivem tepla při přípravě, takže se nemusíte bát, že se otrávíte.  

 

  • Hmyz je vhodný kandidát pro chov

Pokud vás láká chov zvířat, tak byste mohli nejdříve popřemýšlet o chovu hmyzu. Nezabere vám při chovu tolik místa a rychle produkuje bílkoviny. Takové farmaření vyžaduje podstatně více úsilí než chov cvrčků! Jedná se tedy o výbornou alternativu pro ekologické nadšence, či vášnivé chovatele.

 

  • V mnoha zemích jedí různé druhy hmyzu za syrového stavu 

V mnoha zemích se hmyz konzumuje bez přípravy za syrového stavu. V některých kulturách dokonce i zaživa. Například v Keni se termiti jedí přímo z mohyly.

 

  •  V Kongu se každoročně zkonzumuje až 96 tun housenek

V Kongu se jedná o místní delikatesu a pravidelnou stravu, a tak není divu, že konzumace housenek letí až do těchto čísel.

 

  •  Jedlý hmyz jako přísada chuti a barev

Chuťové a barevné přísady ve zpracovaných potravinách často pocházejí právě z hmyzu. Jednou z nejpoužívanějších je košenila, která pochází z vysušených těl hmyzu sklizeného především v Peru, Mexiku nebo dalších zemích Latinské Ameriky. Z ploštice se vyrábí krásné červené barvivo určené pro textil. Dnes se ale také používá k barvení jogurtů, bonbonů, džusů a mnoho dalších potravin, které mají červenou, růžovou nebo fialovou barvu. Na etiketě může být uvedeno přírodní barvivo, karmín, kyselina karmínová a podobně. Pro představu, k výrobě půl kila karmínu je potřeba přibližně 70 000 brouků.

 

  • Bible i texty ze starověkého Říma a Řecka obsahují zmínku o entomofágii

 

 

  • Existuje až 60 000 druhů nosatců. 

Patří tak k největší čeledi brouků na naší planetě. Některé druhy jsou tak malé, že je pouhým okem téměř nevidíte. Nacházejí se v mnoha potravinách, především v těch suchých, včetně mouky, obilí, ořechů, obilovin a semen. Patří mezi ně například i nepřítel našich jehličnatých lesů kůrovec.




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení