10 zajímavých faktů o jedlém hmyzu

Chcete vkročit do tajuplného a pestrého světa hmyzu, nebo nahlédnout jen tak pro zajímavost? Máme tu pro vás 10 zajímavých faktů o jedlém hmyzu!

  • Entomofagie je termín pro využívání hmyzu jako potraviny

V současné době již můžeme považovat entomofagii za rostoucí trend, který se pomalu prodírá do Evropy i Spojených států. 

 

  • Dvě miliardy lidí má zkušenosti s pojídání hmyzu

Pojídání hmyzu je běžné v mnoha kulturách. jedná se o 36 zemí v Africe, 29 v Asii, 23 v Americe a dokonce i o 11 evropských zemí. Mezi největšího producenta jedlého hmyzu je považováno Thajsko.

 

  • Takový šváb má okolo 65% bílkovin, zatímco hovězí maso pouze 50%

 

  • Můžeme jíst i jedovaté štíry? 

Mezi jedlý hmyz patří například kobylky, cvrčci, cikády, mravenci a housenky. Patří do této kategorie ale i štíři? Ano! V některých zemích se můžeme setkat se smaženým štírem na špejli. Chutná dobře ale i pečený, či grilovaný. Žihadlo štíra přichází o svůj jed vlivem tepla při přípravě, takže se nemusíte bát, že se otrávíte.  

 

  • Hmyz je vhodný kandidát pro chov

Pokud vás láká chov zvířat, tak byste mohli nejdříve popřemýšlet o chovu hmyzu. Nezabere vám při chovu tolik místa a rychle produkuje bílkoviny. Takové farmaření vyžaduje podstatně více úsilí než chov cvrčků! Jedná se tedy o výbornou alternativu pro ekologické nadšence, či vášnivé chovatele.

 

  • V mnoha zemích jedí různé druhy hmyzu za syrového stavu 

V mnoha zemích se hmyz konzumuje bez přípravy za syrového stavu. V některých kulturách dokonce i zaživa. Například v Keni se termiti jedí přímo z mohyly.

 

  •  V Kongu se každoročně zkonzumuje až 96 tun housenek

V Kongu se jedná o místní delikatesu a pravidelnou stravu, a tak není divu, že konzumace housenek letí až do těchto čísel.

 

  •  Jedlý hmyz jako přísada chuti a barev

Chuťové a barevné přísady ve zpracovaných potravinách často pocházejí právě z hmyzu. Jednou z nejpoužívanějších je košenila, která pochází z vysušených těl hmyzu sklizeného především v Peru, Mexiku nebo dalších zemích Latinské Ameriky. Z ploštice se vyrábí krásné červené barvivo určené pro textil. Dnes se ale také používá k barvení jogurtů, bonbonů, džusů a mnoho dalších potravin, které mají červenou, růžovou nebo fialovou barvu. Na etiketě může být uvedeno přírodní barvivo, karmín, kyselina karmínová a podobně. Pro představu, k výrobě půl kila karmínu je potřeba přibližně 70 000 brouků.

 

  • Bible i texty ze starověkého Říma a Řecka obsahují zmínku o entomofágii

 

 

  • Existuje až 60 000 druhů nosatců. 

Patří tak k největší čeledi brouků na naší planetě. Některé druhy jsou tak malé, že je pouhým okem téměř nevidíte. Nacházejí se v mnoha potravinách, především v těch suchých, včetně mouky, obilí, ořechů, obilovin a semen. Patří mezi ně například i nepřítel našich jehličnatých lesů kůrovec.




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz