Je hmyzí protein na vzestupu?

Zpráva investiční banky Barclays cituje rozšiřující se trh kolem alternativního zdroje bílkovin a předpovídá, že průmysl jedlého hmyzu by do roku 2030 mohl dosáhnout hodnoty 8 miliard dolarů.

Produktům, obsahujícím hmyzí protein, jež můžeme najít v různých receptech, ale ještě zbývá delší cesta k tomu, aby se dostaly do většího povědomí.

Spotřebitelé jsou již vnímaví a zajímají se o alternativní zdroje bílkovin, které by mohly minimálně částečně zastoupit tradiční hovězí, vepřové a kuřecí maso. Někteří analytici tvrdí, že hmyz by se mohl stát proteinem budoucnosti.

Organizace OSN podporuje konzumaci hmyzu od roku 2013 a obhajuje zahrnutí hmyzu do každodenní stravy jako udržitelnou a výživnou alternativu k potravinám náročným na zdroje, jako je hovězí maso, drůbež a ryby.

 

Grig-krupavi-suseni-cervici-muz-zena-ruce-baleni-hmyz-k-jidlu-min

 

Pojídání hmyzu jako forma zábavy

Šéfkuchař Joseph Yoon, který je výkonným ředitelem advokátní skupiny Brooklyn Bugs se sídlem v New Yorku, si klade za cíl zvýšit povědomí o jedlém hmyzu prostřednictvím kreativní propagace a začlenění hmyzu do své kuchyně.

Yoon řekl, že prvním krokem k povzbuzení Američanů, aby přijali hmyz jako potravu, je předefinování podmíněného vnímání hmyzu jako škůdců a pokusit se dělat z pojídání hmyzu zábavu.

“Neexistuje žádná stříbrná kulka, která by přiměla Američany změnit názor na jedení hmyzu,” řekl Yoon. “A proto je pro nás důležité ukázat širokou škálu využití hmyzu.” Takže pokud ho chcete péct, udělat ho na sladko, či na slano, je to vlastně jen ukázka toho, že vaření s jedlým hmyzem nemá žádná omezení, a že si doslova každý může přijít na své.“

 

Blog_startupy_1-min

 

Cvrčci jako brána do světa hmyzu

Anne Carlson, generální ředitelka a zakladatelka společnosti Jiminy’s, která vyrábí krmivo pro psy a pamlsky na bázi cvrčků, objevila nejlepší způsob, jak se dostat do srdcí tisíců lidí, a to prostřednictvím jejich psů.

Psi v USA spotřebují každý rok přes 32 miliard liber bílkovin. Tento objem výroby může zanechat značnou uhlíkovou stopu.

Carlsonová uvedla, že její společnost našla úspěch v oslovování mladších generací, které milují myšlenku, že jejich krmivo pro domácí mazlíčky je šetrnější k životnímu prostředí.

Cvrčci vypouštějí méně skleníkových plynů a vyžadují exponenciálně méně půdy, protože jsou chováni v malých, kontrolovaných prostředích.

Jak tedy brouci chutnají? Jane Wells a tým CNBC provedli své vlastní chuťové testy. Ochutnávali cvrčky, japonské vosy, opečené moučné červy, ale i krmivo pro psy na bázi cvrčků a všechno bylo chutné a vynikající.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz