Pojídání hmyzu – alternativa tradičního konzumu masa

Jedlý hmyz pomalu ale jistě proniká do koutů západní Evropy. S hmyzími produkty se setkáte například v Německu, Nizozemí nebo Francii. V Asii je konzumace hmyzu na denním pořádku a je součástí nejrůznějších pokrmů. 

 

Pestrý výběr jedlého hmyzu

Je těžké uvěřit, že svět odhaluje přes 2000 druhů jedlého hmyzu. My si tu ale představíme jen některé. Zakousnout se můžete do larev potemníka moučného a potemníka brazilského. Následují rovnokřídlí, kde stojí za zmínku náš již známý cvrček domácí. Pochutnat si můžete i na sarančatech, švábech či chroustech. 

 

Šetrný k životnímu prostředí i nutriční bomba

Cvrček, co se týče obsahu proteinu na 100 gramů, dokáže přeskočit kdejaký drink nebo proteinovou tyčinku. Pro lovce podrobných informací se obsah proteinu pohybuje okolo 69 až 100 gramů, což je o 255% více než u hovězího masa! Cvrček je také nečekaným obrem v obsahu vápníku. Mimojiné je zdrojem všech deseti esenciálních aminokyselin a vitamínů B2 a B12.

Mezi další pozitivní fakt můžeme brát podíl jedlé části hmyzu v porovnání se současnými alternativami. Hmyz je totiž jedlý z 80% a zbytkový podíl se dá velice snadno zužitkovat.  Jedná se tak o ekologickou variantu, která je výrazně šetrná k životnímu prostředí. 

Podíl jedlé složky ale není jedinou ekologickou kuriozitou. Cvrček domácí vyprodukuje na jeden kilogram proteinu pouze jeden jediný gram skleníkových plynů, což je pro konkurenci absolutně nesrovnatelné a nepřekonatelné. Pro srovnání, drůbež na stejný díl proteinu vyprodukuje v průměru až 300 gramů, vepři 1130 gramů a skot dokonce až 2850 gramů skleníkových plynů. Cvrček domácí suverénně vede i v kategorii nejmenší spotřeby vody na 1000 gramů proteinu. Jedná se o pouhý jeden litr vody. Máme tu tedy jasného ekologického krále.  

 

Hmyz patří na talíř

Velký počet jedlého hmyzu skýtá neskutečně mnoho pestrých kombinací a možností v oblasti gastronomie. Pokud byste chtěli ve své kuchyni experimentovat, tak Vám můžeme doporučit kuchařku od docentky Marie Borkovcové a kolektivu Hmyz na talíři, která je dostupná na našem eshopu. Tato kuchařka Vám poslouží jako skvělý a pestrý průvodce do ráje hmyzích pochoutek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz