Slavné osobnosti, které věří hmyzu

Jedlý hmyz si v posledních letech získává stále větší oblibu, protože se lidé stále více zajímají o hledání udržitelných a výživných zdrojů bílkovin. Mnoho osobností, od celebrit až po podnikatele, hovoří o výhodách zařazení hmyzu do našeho jídelníčku.
Jednou z hlavních výhod jedlého hmyzu je jeho výživová hodnota. Hmyz je bohatým zdrojem bílkovin a také vitaminů a minerálních látek. Například cvrčci jsou dobrým zdrojem železa a vápníku, zatímco mouční červi mají vysoký obsah zinku a hořčíku. Hmyz má také nízký obsah tuku a kalorií, takže je zdravou volbou potravin.

 

gordon ramsey grig-min


Kromě výživových výhod je jedlý hmyz považován také za udržitelný zdroj potravy. Hmyz potřebuje k produkci méně půdy, vody a krmiva než tradiční hospodářská zvířata a produkuje méně emisí skleníkových plynů. Hmyz lze také chovat v malém měřítku, což z něj činí životaschopnou volbu pro komunity s omezenými zdroji.
O potenciálu jedlého hmyzu pro podporu udržitelnosti a potravinové bezpečnosti hovořilo několik populárních osobností. Bill Gates psal o potenciálu chovu hmyzu, který by mohl pomoci řešit celosvětovou potravinovou nedostatečnost, zatímco Arnold Schwarzenegger propagoval hmyzí bílkoviny jako udržitelnější alternativu k tradičnímu živočišnému zemědělství. Zájem o jedlý hmyz projevily také celebrity jako Angelina Jolie, Robert Downey Jr., Bear Grylls a Gordon Ramsay, kteří uvádějí jeho nutriční hodnotu a všestrannost při vaření. Mezi sportovce, kteří mají o hmyz velký zájem patří například horolezec Adam Ondra.

 

BearGrylls-min


Ačkoli pro někoho může být představa konzumace hmyzu nevábná, mnoho lidí na celém světě již hmyz do svého jídelníčku zařazuje. Hmyz je v mnoha kulturách běžným zdrojem potravy a lze ho připravovat různými způsoby, od pečení až po mletí na mouku. S rostoucími pochybnostmi o udržitelnosti a potravinové bezpečnosti je pravděpodobné, že hmyz jako výživný a ekologický zdroj potravy bude využívat stále více lidí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz