Cvrččí moukou (tak trochu) k záchraně světa

Cvrččí moukou (tak trochu) k záchraně světa

Hrozby o neudržitelnosti potravinářského průmyslu se na nás valí ze všech stran. “Omezte konzumaci masa!” hlásá jedna strana. “A kde získáme bílkoviny a všechny další živiny, které maso poskytuje?” táže se na to sarkasticky strana druhá. 

 

Díky bohu existuje na světě hned několik vizionářů a nadšenců, kteří hledají kompromis mezi oběma tábory. Tedy způsob, jak omezit produkci živočišných produktů, která planetu extrémně zatěžuje, ale zároveň vyřešit poptávka po dostatku bílkovin – potažmo kvalitního, udržitelného jídla. Jinými slovy: snaží se přispět k zdravější planetě i obyvatelstvu pomocí rozšíření nabídky alternativních zdrojů potravy. Hrdě se řadíme mezi ně. 

 

Možná vás jako první, dostupné řešení napadnou veganské náhražky masa. My v GRIGu vidíme jídlo z hmyzu jako nejsnazší, nejdostupnější řešení - konkrétně mluvíme o potravině cvrččí mouka. Vždyť to o hmyzu se už nějakou dobu mluví jako o jídle budoucnosti. 

 

A vůbec se není čemu divit. Jak dokáže takový cvrččí prášek lidské tělo obohatit? Ze všeho nejvíce se hmyz může pyšnit kompletním aminokyselinovým spektrem, tedy všemi 10 esenciálními aminokyselinami – a tudíž i nálepkou “plnohodnotný zdroj bílkovin”. V porovnání s mnohými rostlinnými potravinami pro vegany má v tomto rozhodně navrch. A co víc – najdete jich v něm až 70 %! 

Dále se mohou chlubit snadnou stravitelností, nenasycenými mastnými kyselinami i pestrou škálou mikroživin. Najdete v nich vitamíny (např. skupiny B), zinek, železo či kyselinu listovou. O lepší trávení se postarají díky vláknině i přirozené funkci jako prebiotikum. To je jen část – a i přesto pěkná řádka přirozeně se vyskytujících zdraví prospěšných látek. Tím se opravdu nemůže chlubit jen tak nějaká potravina!


Je naprosto pochopitelné, že ne každému může přijít po chuti jíst samotné cvrčky. I proto se snažíme lidem tento  výživný skvost přírody přiblížit tím, že vyvíjíme potraviny z hmyzu – respektive produkty, které o cvrččí mouku obohatíme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz