Cvrčci domácí třetím druhem jedlého hmyzu schváleným v EU

Cvrčci domácí jsou třetím druhem jedlého hmyzu schváleným v EU

Cvrček domácí byl v Evropské unii schválen jako nová potravina. Po moučných červech a sarančatech stěhovavých je tak třetím povoleným jedlým hmyzem.

 

Essento-jedly-hmyz-cervici-krupavi-cvrcci-kobylky-grig-min

 

Začneme tím, že Evropská unie v roce 2021 podnikala kroky k legalizaci produktů z jedlého hmyzu. Začátkem roku Úřad pro bezpečnost potravin Evropské unie rozhodl, že mouční červi jsou pro lidskou spotřebu bezpeční. O necelý rok později schválila také sarančata stěhovavá v sušené, mražené nebo práškové podobě. Tato rozhodnutí navazují na švýcarský zákon o potravinách z roku 2017. Tento zákon povoluje prodej cvrčků, kobylek i moučných červů v klasických obchodech s potravinami. 

Nařízení, které zveřejnila Evropská komise, vstoupilo v platnost 3. března 2022. Cvrček domácí je tedy po moučných červech a sarančatech stěhovavých třetím povoleným jedlým hmyzem v Evropské unii. Tomuto faktu předcházelo prohlášení úřadu EFSA ze srpna 2021, který je odpovědný za hodnocení žádostí o schválení potravin ke konzumaci. Společnost Fair Insects poskytla konkrétní údaje o produkci a zpracování cvrčků domácích. Bez těchto údajů by totiž posouzení bezpečnosti nebylo možné. Souhlas je pro žadatele platný pouze po dobu pěti let, to znamená do 3. března 2027.

Toto nařízení umožnilo například startupům v Německu prodávat jedlý hmyz, ačkoliv byly mnohé z jejich žádostí podány již v roce 2018. Na německém trhu můžeme vidět různé varianty těchto potravin. Jedná se například o hmyzí nudle z cvrččí mouky od Beneto Foods, nebo lupínky a sušenky nesoucí značku Pinaks.



Essento-jedly-hmyz-cervici-cvrcci-kobylky-grig-min

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz